top of page
Sint Michielsgilde 16 oktober 2021 Zotte Zaterdag 75.jpg
LogoBanner JPEG_edited.png

De Sint Michielsgilde is de school voor Traditionele Europese Krijgskunst, met afdelingen zowel in Antwerpen, Gouda als Dordrecht. Onze gilde is een hedendaagse organisatie met respect voor haar rijke geschiedenis en eeuwenoude tradities.  

 

Als Gilde richten we ons op het martiale systeem van de laatmiddeleeuwse Meester Johannes Liechtenauer en geven we de historische krijgskunsten van Europa een nieuwe levensadem.  Tijdens de lessen leer je wapens zoals het langzwaard, rapier,  staf en dolk hanteren.

 

“Erschrickst du gerne, kein Fechten lerne”

“Heb je een te angstig hart 

Dan brengt deze kunst je zeker smart”


-Ms.3227a

SINT MICHIELSGILDE

SCHOOL VOOR TRADITIONELE EUROPESE KRIJGSKUNST

Onze partners: 
Universiteit_Antwerpen-logo-F797FFB81F-s
HEMA federatie.webp

- Staal scherpt staal - 

Over de gilde 

De Sint-Michielsgilde is officieel heropgericht op 27 maart 2015 te Antwerpen. Als organisatie zijn wij de erfopvolgers van de historische Antwerpse schermersgilde officieel erkent in 1488. 

 

"De  Sint Michielsgilde is een associatie van Traditionele Europese martiale scholen die de fysieke, spirituele en morele verheffing van haar leden beoogt. Als associatie staan wij in voor kwalitatief onderricht in de Traditionele Europese Krijgskunst en de martiale filosofie.  We engageren ons voor de conservatie en het continueren van martiale tradities en erfgoed.  Dit in de geest van de historische Europese krijgstraditie van oa. Schermgilden, Fechtschule en schermscholen." [ Statuten Sint Michielsgilde ] 

Bij de officiële heroprichting  besloten we niet enkel een sportclub te willen zijn die de vaardigheid van oude meesters met zwaard, rapier, dolk en staf terug tot leven wilden brengen. Wij streven naar een heropleving van de rijke martiale traditie. Een organisatie waar het onderricht van de kunst op een zinvolle wijze wordt overgedragen.

fencing! 17.jpg
Sint Michielsgilde Koningstoernooi 02 october 2021 toernooi05_edited.jpg

Wij vereren geen assen en houden ons niet krampachtig vast aan het verleden of aan stoffige tradities. Maar wij geloven er steevast in,  dat een herbeleving van de Europese martiale traditie in zijn essentie een meerwaarde is voor de mens in al zijn aspecten Wij vatten de kunst op als een Ars Gymnastica, net zoals de fervente 

gladiofiel Heinrich von Gunterrodt die zich daarvoor baseerde op de Italiaanse humanist Hieronymus Mercurialis. Dit houdt in dat de kunst zowel op fysiek als geestelijk vlak de mens kan verrijken.

Het beoefenen van de krijgskunst is naar onze visie een manier van leven, de "nobele weg" waarbij de strijd een manier is om jezelf te veredelen en waar de grootste gevecht geleverd wordt tegen jezelf. 

About us

TRADITIONAL EUROPEAN MARTIAL ART 

DSC03135.jpg

De Traditionele Europese Krijgskunst ( ook wel Historical European Martial Arts of H.E.M.A.) wordt algemeen beschouwd als een verzamelterm voor verscheidene Europese krijgskunsten. Als gilde focussen wij ons op het herstel van de laatmiddeleeuwse krijgstraditie. 

Het is een hedendaagse krijgskunst verder bouwend op de ridderlijke schermkunst zoals deze overgedragen is via manuscripten uit  de 15de en 16de eeuw. 

In tegenstelling tot wat velen denken is de Europese Krijgskunst niet in het wilde weg hakken met zwaarden en andere wapens. Het gaat over het gebruik van effectieve en verfijnde technieken met een no-nonsense attitude. Het is een complete krijgskunst waarbij snelheid, concentratie, inzicht, kracht en flexibiliteit belangrijke vaardigheden zijn.

 

Het in ‘ernst’ bestuderen en beoefenen van deze traditionele Europese krijgskunst is niet alleen het leren van een kunst die diende om het eigen leven te beschermen. Maar voor ons als hedendaagse beoefenaars is de krijgskunst nog steeds een middel waardoor een martiale cultuur, in de vorm van een filosofie en mindset, wordt overgedragen. De principes van het zwaard, geven niet enkel de mogelijkheid om het lichaam te  trainen, ze bieden ook de kans ons karakter te testen en ons als mens te ontwikkelen. 

350px-MS_Germ.Quart.2020_051r Durchwechselen.jpg
Traditional European martial arts

Lessen

Als school dragen wij een specifieke filosofie uit. Op basis hiervan worden onze lessen opgebouwd. 

Een doorgaanse training bestaat uit volgende lesblokken. 

I. Workout:

Het beoefenen van een krijgskunst vraagt de nodige fysieke basisvaardigheden, zoals: kracht, snelheid, mobiliteit, stamina, explosiviteit enz. Laat je niet afschrikken. Wij voorzien iedere les een workout gebaseerd op de principes van functionele fitness die aangepast en uitdagend zijn voor ieders niveau. Het bereidt je lichaam voor op de rest van de training en gradueel bouw je aan je fitheidsniveau. 

Training middeleeuwen.webp
20201017_160507_edited.jpg

II. Fundamenten: 

In de krijgskunst valt of staat alles met je fundamenten. Daarom keren we iedere les terug naar enkele van de basisprincipes. Specifieke drills waarbij we aandacht besteden aan houwen, voetenwerk, postuur, grepen, enz. 

III. Techniek: 

Tijdens dit lesblok focussen we ons op één specifieke techniek of een principe.

Voor ieder lid zijn er verschillende niveau-groepen voorzien. Zo kan je steeds trainen op een level dat aansluit bij jou. Verder zijn er altijd onze lesgevers die je bij iedere uitdaging bijstaan. 

IV. Sparren : 

Tijdens het sparren pas je de geziene techniek toe in een dynamische context. Enkel op deze wijze leer je effectief de vaardigheden te integreren. 

Als gilde staan wij garant voor een persoonlijke aanpak, waarbij we het beste in ieder willen stimuleren. 

Lessen

Contact

Woensdag:

Hangar 44

Rogier van der Weydenstraat 4

Edegem 

Antwerpen
tel. Yannick Goossens: +32 4 71 44 10 43

 

Trainingslocatie: 

Maandag: 

Blikfabriek

Krugerstraat 232

Antwerpen 



Gouda:
tel. Alan Spaenjaers: +31 6 42 81 06 03

Maandag & Donderdag 

Middenmolenlaan 68

Gouda 

 

Dordrecht:
tel. Rusmir Hadziarapovic : +31 6 21 96 52 11 

Woensdag 

Dintelstraat 21 

Dordrecht 


E-mail: 
contact@sintmichielsgilde.com

 

Contact opnemen
Gericht aan:

Bedankt voor je bericht!

Contact
Blog
bottom of page